Blog

blackboard with chinese characters written on it

A héten is nagyon izgalmasan teltek a kínai órák, hétfőn még egy amőbához hasonló játékot is készítettünk, ahol a hallgatóknak fel kellett ismerniük különféle kínai szavakat, kifejezéseket, majd azokat összekötve öt darabot összegyűjteni, vigyázva arra, hogy az ellenfél (másik hallgatói csoport) nehogy megakadályozza ezt. A hallgatók annyira izgalmasnak találták ezt a játékot, hogy Feng tanárnővel meglepetten tapasztaltuk, hogy már különféle stratégiát és haditerveket készítenek a diákok egymás ellen. Ebből is jól látszik, hogy a játékos feladatokon keresztül mennyire sokat lehet tanulni.

Megérkezett az ősz Debrecenbe is. Bár a levelek színe és a földön egyre csak gyarapodó levélhegyek mind azt sugallják, hogy hamarosan közeledik a tél, a hideg, ám az itteni időjárás mégis csodás; nappal nagyon kellemes meleg, míg este kifejezetten hűvös az idő. Számomra ez az egyik legszebb évszak, minden gyönyörű színekben pompázik, érdemes ilyenkor sétálni, biciklizni és kihasználni ezt az időszakot. Nagyon hálás vagyok amiért ilyen gyönyörű őszt kaptunk ebben az évben.  

Ez a hét is nagyon izgalmasan telt. Kedden először jártam a Hatvani István Általános Iskolában, ahol megtartottam a tanév első kínai óráját az iskola diákjainak. Az óra rendkívül izgalmasan telt a diákoknak és nekem is. Nagyon kíváncsiak és érdeklődőek voltak a kínai nyelv és kultúra felé. Az első órán megtanultunk köszönni és számolni 1-10-ig. A számolás része tetszett nekik a legjobban, hiszen a kínaiak más kézmozdulatokkal fejezik ki az egyes számokat.

debrecen international school building

Pap Fruzsina (方茹婷)

chinese language class

Pap Fruzsina (方茹婷) blog

celebration

A Kínai Nyelv Nemzetközi Napját a Főépület Konfuciusz Intézetének folyosóján ünnepeltük a. Elsőként Dr. Csontos Pál magyar igazgató majd Dr. Xianjun kínai igazgató mondott beszédet. Ezután Dr. Zhao Chuanbing tartott egy rövid előadást a kínai karakterről (Hanzi) 茶 (Tea). Aztán Dr. Cui és én a kí...

taichi lesson

Megtartottam az első gyakorlati Taichi foglalkozásomat, ami nagyon sikeres volt. Igaz, csak két résztvevő tudott időt szakítani a gyakorlásra, de nagy reményt fűzök a toborzáshoz. Eredetileg talán a jövő félévben indul majd hivatalosan a kurzus, de Erik kollégám szerint már most is volt rá....

university map

Segítséggel új időpontot rögzítettem április 28-ára, mert korábban az orvos lemondta a vizsgálatot az influenzajárvány fokozódása miatt.

university hospital front entrance

Túlestem az egészségügyi orvosi vizsgálaton. Mivel Erik kollégám szabadságot vett ki, meg kellett kérnem Li Aochu kínai diákot, hogy kísérjen el a kórházba az első mellkasröntgenre. Li kisasszony orvostanhallgató, és a kórházban jól ismeri már a járást.

taichi

Alapos, két napos előkészület után megtartottam a Taichi előadásomat, és ezen a héten hétfőn ismételten elmentem az Intersparba is, hogy lefotózzam a Taichi szimbólumot, amit a múltkor mobil hiányában most pótoltam.